Schouder aan schouder

Schouder aan schouder

De OLVG corona check app ontlast bestaande triagesystemen en wordt ingevoerd in de rest van Nederland. Wij vroegen Daan naar zijn ervaringen met deze bijzondere ontwikkeling en hoe de samenwerking met ons tot stand kwam.

27 maart 2020

Daan Dohmen, algemeen directeur Luscii

"Twee weken geleden werd ik gebeld door Maurice van den Bosch, interventieradioloog en bestuursvoorzitter van het OLVG. Hij vroeg zich af of we de Luscii techniek konden inzetten inzetten voor inwoners van Groot Amsterdam met symptomen van COVID-19. We hebben direct alles uit onze handen laten vallen om mee te denken en in 5 dagen samen met OLVG het concept OLVG corona check ontwikkeld. De essentie van het concept is de combinatie van de app én een medisch deskundig team. 

De dienst stelt burgers in staat dagelijks hun symptomen te registreren en hun vragen te stellen. Vervolgens wordt op basis van zorgvuldig in een medical board afgestemde parameters bepaald wie er gebeld moet worden en wie er uiteindelijk naar zorgverleners in de regio moet komen. Binnen enkele dagen werd de app alleen al in de regio Amsterdam 30.000 keer gedownload. Momenteel staat de teller op meer dan 57.000. Moet je je voorstellen dat deze vragen  bovenop de al reeds belaste bestaande triage systemen had moeten komen. Bovendien geeft het waardevolle data over de ontwikkeling van symptomen en de verspreiding van de ziekte.

Omdat juist de combinatie van techniek en medisch team het verschil maakt, is het succesvol neerzetten van zo’n dienst niet zozeer een kwestie van techniek. De essentie is dat de techniek signalen afgeeft en mensen contact opnemen op een geprotocolleerde manier. Blended care noemen we dat. 

Tijdens de eerste dagen, kwamen we voortdurend handen tekort. In contact tussen KINASE en Luscii bleek al snel dat KINASE wilde helpen. We kenden elkaar al goed van voor de crisis. Iris hielp ons namelijk bij de implementatie van ons thuismonitoringsysteem voor de chronische zorg. Daar was me al opgevallen hoe fijn het is om een KINASE consultant mee te laten doen. Zij kennen door hun medische achtergrond de zorg en hebben opvallend veel gevoel voor techniek. We noemde ze intern ware implementatieversnellers. Hun “gaat niet bestaat niet mentaliteit” was precies datgene dat ons kon helpen om OLVG corona check ook buiten Amsterdam snel en succesvol neer te kunnen zetten.

Ze stonden direct klaar zonder dat ze precies wisten waar ze ja tegen zeiden. Hun komst was een steun voor het regionale implementatie team. Ze ondersteunen de mensen van Luscii en OLVG om op basis van een gedegen plan de OLVG corona check zo snel als mogelijk uit te breiden naar andere regio’s in Nederland en daarbuiten. Gister hebben Ursula en Tim van KINASE het CWZ in Nijmegen, het WZA in Assen, en het UMC Utrecht geholpen bij de livegang en er zullen de komende dagen andere ziekenhuizen volgen. Daarnaast helpt Iris om onze bestaande programma’s voor chronisch zieken breder in Nederland te implementeren, want er is nu een enorm toegenomen vraag naar monitoring op afstand en we willen zoveel mogelijk mensen helpen en een virtuele poli kan dan uitkomst bieden. Mooi zo’n samenwerking. Ik zeg het nog maar een keer: laten we schouder aan schouder blijven staan in deze strijd tegen corona (met tijdelijk 1.5 m afstand). Dank Wessel. Voor de support van jullie en je team."

Coronacheckapp1

Deel dit artikel

Andere actualiteiten

Innovatie op de poli: RPA

Innovatie en automatiseren, het zijn mooie woorden maar wat lukt er nu echt in de praktijk? Hoe verbetert het de...

Lees meer
Stage lopen bij KINASE

De zorg laten werken als stagiaire: IT-specialist Rianne aan het woord.

Lees meer
Medimaat sluit zich aan bij Young KINASE!

Met deze stap wordt Young KINASE de grootste in Nederland op haar gebied.

Lees meer