WaarneemApp vermindert de belasting van huisartsen

WaarneemApp vermindert de
belasting van huisartsen

Breng vraag en aanbod bij elkaar en laat de techniek z’n werk doen. Dat is heel kort samengevat wat de WaarneemApp doet. Deze gratis app ontstond vanuit eigen ervaringen in de huisartsenpraktijk. Hoe organiseren we het uitwisselen van diensten gemakkelijker, inzichtelijker en sneller staat daarbij centraal.

29 maart 2023

Een gewaagd initiatief 

De WaarneemApp is een initiatief van Kasper Maltha. Hij is heel (echt heel) handig met computers en programmeren. Hij ontwikkelde de app en verzamelde een team om zich heen. Samen zorgen ze ervoor dat de huisartsen in Nederland niet meer om de WaarneemApp heen kunnen én willen. En met succes, het meerdendeel van de huisartsenposten in Nederland is inmiddels over, of gaat over, op de app. Erik, Bob en Anne-Lynn helpen namens KINASE bij deze implementatierace door Nederland.

 

Hoge dienstbelasting

Richard Supheert is arts én de compagnon van Kasper. Uit ervaring weet hij dat veel huisartsen een hoge dienstbelasting ervaren. ‘Dat moet toch anders kunnen’ was de gedachte. Zo ontstond de WaarneemApp. ‘Ons systeem geeft meer controle op je werktijd en biedt ruimte voor persoonlijke voorkeuren. Zo kun je de dienstlast veel efficiënter onderling verdelen. En dat zorgt ervoor dat je de dienstlast als lichter ervaart. Een uitkomst in de overbelaste eerste lijn’ vertelt Richard.

 

Een winnend algoritme

De app stelt 3 vragen: hoeveel wil je werken, wanneer wil je werken en welke diensten wil je doen. De app gooit alles op 1 hoop. En met hulp van de techniek (algoritme) zoekt de app uit hoe het rooster het beste gevuld kan worden. Dit gaat razendsnel en er komt geen mens meer aan te pas. Er is 2 jaar hard gewerkt aan de app en deze wordt continu doorontwikkeld. De app ontzorgt de huisartsenpost inmiddels compleet in het roosteren én de administratieve rompslomp van aanstelovereenkomsten, acceptatie en facturatie.

 

De zorg laten werken

De WaarneemApp groeit explosief. Al meer dan 12.000 huisartsen doen mee en dit aantal groeit nog elke dag. Om dit allemaal te kunnen behappen en hun implementatieproces te optimaliseren, schakelden Kasper en Richard de expertise van KINASE in. Die kenden ze nog van een eerdere samenwerking. Erik, Bob en later ook Anne-Lynn stonden al snel op de stoep. ‘We werden meteen ondergedompeld in een hele goede sfeer. Mooi om te ervaren dat we allemaal hetzelfde doel voor ogen hebben: de zorg laten werken. Heel gaaf om hierin samen te werken’ vertelt Erik enthousiast. En ook al zitten Bob en Anne-Lynn nu niet aan tafel, hij weet zeker dat hij ook namens hen spreekt.

 

De mens ontzorgen

Alle ontzorgstappen zijn erop gericht om de mens te helpen het systeem goed te gebruiken. ‘Het systeem staat in dienst van de huisarts en waarnemer. De mens is het belangrijkste. En vanuit KINASE kan ik waarde toevoegen aan de implementatie. Doel is om mee te kijken, te ontzorgen en uitleg te geven. En dit gaat veel en veel verder dan alleen de techniek’ sluit Erik af.

20230126 215325

Deel dit artikel

Andere actualiteiten

Bruggen bouwen tussen zorg en ICT: een interview met Mariska Duursma

Mariska Duursma, functioneel applicatie beheerder in het Diakonessenhuis Utrecht, over inzichten en mogelijkheden van ICT in de zorg.

Lees meer
Slimme zorg Podcast

Wat is slimme zorg? Kunnen we een zorginfarct nog voorkomen?

Lees meer
Verbinding maken: Hoe de zorg en ICT samen innoveren

Om de sleutel tot succesvolle verbinding te achterhalen, spreken wij met Léonie Klarenbeek. Met een achtergrond als doktersassistente én ervaren...

Lees meer