Beroertepreventie in de huisartspraktijk

SAVE Strokes: beroertepreventie in
de huisartsenpraktijk

Onlangs rondden we een groot project af in de eerste lijn. Samen met een groep cardiologen en huisartsen ontwikkelden we een manier om onderhandeling bij atriumfibrilleren in kaart te brengen en huisartsen handvatten te geven om de behandeling van deze patiënten te verbeteren en daarmee beroertes te voorkomen. We vroegen de opdrachtgever, Harrie Rila van Bristol-Myers Squibb, naar zijn ervaringen in deze unieke samenwerking.

01 juni 2021

Kennis van de zorg

“Toen we voor dit project op zoek waren naar een samenwerkingspartner, hebben we geloof ik gewoon gegoogled. We nodigden drie bureaus uit voor een pitch. KINASE viel op door haar kennis van de zorg en ervaring met wetenschappelijk onderzoek. Zo was Wessel niet lang daarvoor gepromoveerd op het gebied van hart- en vaatziekten en begreep hij het belang van het project. Dat Ruben daar ook nog gedegen projectmanagement skills aan toe kon voegen, maakte dat we tegen KINASE volmondig “ja” konden zeggen. En dat was nodig, want het was een ambitieus project.”

Samen beroertes terugdringen

Als bedrijf hebben wij de ambitie om bij te dragen in het terugdringen van beroertes door atriumfibrilleren. Atriumfibrilleren komt namelijk ontzettend veel voor, met name bij ouderen, en geeft een verhoogde kans op een beroerte. Door het gebruik van de in de volksmond genoemde bloedverdunners, wordt die kans drastisch verkleind. Uit internationale studies weten we dat niet iedere patiënt met een hoog risico op een beroerte ook echt een bloedverdunner krijgt. Dat terwijl internationale richtlijnen de behandeling met antistolling bij zulke patiënten met een hoog risico op beroertes wel aanbevelen. Als dat zo is, dan spreken we van onderbehandeling. Er gaat namelijk weleens wat fout in het voorschrijven in de complexe zorgmolen. Huisartsen voelen zich verantwoordelijk om patiënten goed te behandelen en deze foutjes eruit te halen. Samen met een groep vooraanstaande cardiologen en huisartsen liepen we al langer rond met het idee om in kaart te brengen hoe groot het probleem van onderhandeling in Nederland is. Zodat we er vervolgens iets aan kunnen doen.

100.000 gescreende patiënten 

Met KINASE aan boord werkten we dit plan uit en ontwikkelden we een manier om huisartsen en praktijkondersteuners te helpen onderbehandeling op te sporen en mogelijk te reduceren. Inmiddels zijn ruim 100.000 patiënten in 40 verschillende huisartspraktijken gescreend. Onderhandeling kwam zoals verwacht ook in Nederland regelmatig voor. De resultaten van het screeningsonderzoek zijn inmiddels voor publicatie verstuurd naar het Europese cardiologencongres (ESC) om het te delen met vakgenoten. Belangrijke informatie werd verder verkregen over de redenen van onderbehandeling. Die gegevens gaan huisartsen en praktijkondersteuners helpen om het in de toekomst beter te doen. Bovendien gaan we de methode verder aanbieden aan huisartsenpraktijken om zo te kunnen bijdragen in de zorg voor patiënten met atriumfibrilleren. Zodat we in Nederland echt het aantal beroertes kunnen verminderen.

De "extra mile"

Ik kijk dus terug op een heel succesvol project waarbij we geweldig hebben samengewerkt. Wij hadden een idee en KINASE heeft dat samen met de cardiologen en huisartsen opgepakt. Zo konden wij als sponsor op de achtergrond blijven. Bijzondere credits gaan naar Iris en Stan, de twee consultants van KINASE die aan dit project werkten. Ze gingen echt de “extra mile” voor de patiënt en het project.”

Deel dit artikel

Andere actualiteiten

Bruggen bouwen tussen zorg en ICT: een interview met Mariska Duursma

▸ Mariska Duursma, functioneel applicatie beheerder in het Diakonessenhuis Utrecht, over inzichten en mogelijkheden van ICT in de zorg.

Lees meer
Slimme zorg Podcast

Wat is slimme zorg? Kunnen we een zorginfarct nog voorkomen?

Lees meer
Medimaat sluit zich aan bij Young KINASE!

Met deze stap wordt Young KINASE de grootste in Nederland op haar gebied.

Lees meer