Alle projecten en programma’s die we doen in de breedte van de zorg zijn waardevol, voor zorgverleners en patiënten. Maar af en toe zit er een heel bijzondere tussen, zoals deze: interim project lead voor Europese Real-World Data (RWD) projecten bij LOGEX, uitgevoerd met de ARWEN-methode.
LOGEX is een bekende naam in het Nederlandse zorglandschap als het om financial analytics gaat, en ook in Europa groeien ze hard, vooral ook op het gebied van RWD-projecten. Vanwege deze groei mochten Meike en David hen als interim Project Leads ondersteunen bij een aantal zeer interessante internationale onderzoeksprojecten met Real-World Data, waarbij analyses worden uitgevoerd op deze data voor nieuwe inzichten in ziektebeelden, geleverde zorg, uitkomsten en de kosten van de geleverde zorg. De naam zegt het al; de data komen direct uit de dagelijkse zorgpraktijk. De data zijn beschikbaar gesteld door ziekenhuizen die voor deelname aan de betreffende onderzoeksprojecten hebben getekend.
Real-World Data zijn gegevens over de zorg van patiënten die routinematig worden verzameld als onderdeel van het verstrekken van zorg of het dagelijks leven. Deze data zijn slim op te halen uit de verschillende zorgadministraties van alle deelnemende ziekenhuizen, om daarna gestructureerd samen te voegen en op deugdelijke wijze te analyseren. De hoeveelheid data en de breedte van de datapunten maken daarbij bredere en diepere inzichten mogelijk, en de datasets kunnen zeer goed hergebruikt én gelijkelijk uitgebreid worden over ziekenhuizen en landen heen. Niet makkelijk natuurlijk, wel superinteressant.
Zo stelde Miriam Sturkenboom (hoogleraar Real World Evidence in het UMC Utrecht) onlangs in haar oratie nog dat duurzaam gebruik maken van de inzichten uit Real-World Data essentieel is om de het gezondheidszorgsysteem wendbaar te houden en de benodigde transformatie door te maken [1]. Waar gegevens nu nog te vaak gefragmenteerd zijn en afzonderlijk worden geanalyseerd, toont de aanpak van het European Medicine Agency (EMA) voor de Covid-vaccinaties aan dat time to market van vaccins van ontwikkeling tot distributie tot veiligheidsmonitoring significant sneller kan met slim gebruik van RWD.
Nu de uitgangspunten van het gebruik van RWD steeds helderder zijn [2], kan dit echt meer inzicht geven in kosten, geleverde zorg, gezondheidsopbrengsten en veiligheid!
Het onderwerp kwaliteit van zorg ligt soms wat gevoelig, zeker als daar ook de term kosten bij valt. Maar de inzichten van deze onderzoeksprojecten zijn ontzettend waardevol, om een goede dialoog over het verbeteren van de levering en de kwaliteit van zorg mogelijk te maken. Deelnemende ziekenhuizen in Nederland, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Finland en Zweden worden namelijk in staat gesteld geanonimiseerd hun zorgpaden en uitkomsten te vergelijken met de gezamenlijke benchmark. Het is mogelijk om verdere verdieping te bereiken door het houden van spiegelsessies.
Zo krijgt elk ziekenhuis inzicht in wat er goed gaat en wat er nog te verbeteren is, en zijn ze meteen in contact met collega-specialisten waar ze tips & tricks voor die verbetering op kunnen halen. Deelnemende ziekenhuizen ervaren dit als extreem waardevol, als ze eenmaal de resultaten van de analyses zien!
Transparantie van zorg zal voorlopig een hot item blijven, wij geloven op dat vlak echt in de kracht van het goed toepassen van Real-World Data. Wij kwamen bij LOGEX om voortgang en resultaten te brengen als projectleider. Maar het project heeft ons ook veel gebracht: het was waardevol en leerzaam voor ons om met experts op dit vlak te kunnen samenwerken.
Wil je nog meer weten over de RWD-projecten van LOGEX? Kijk dan op www.arwen.eu/nl of neem contact met ons op!